Mindfulness 3.0

De afgelopen 10 jaar heb ik veel mensen gesproken die met allerlei verschillende problematieken naar mijn praktijk zijn gekomen.

Daarin vallen een aantal zaken op die bij een grote groep steeds weer terugkomen. Ondanks de vele verschillende uitingen en/of oorzaken van hun problematiek, geeft het overgrote deel aan dat zij zich niet gehoord en/of gezien voelen door de mensen en/of maatschappij om hun heen.

Tijdens de trainingen en de sessies kwamen we erachter dat vele een onderliggende factor gemeen hadden. En dat is dat ze de verbinding buiten zichzelf zoeken en daardoor niet echt in verbinding met zichzelf zijn.

Deze constatering heeft mij nog meer mijn interesse gewekt en mij aangezet om verder op onderzoek uit te gaan waarom we doen zoals we doen en wat daar de onderliggende drijfveren van kunnen zijn. Om uiteindelijk te kijken hoe we juist weer in verbinding kunnen komen met onszelf, want je niet gehoord of gezien voelen begint al met jezelf leren zien en horen.

Waarom hebben we zo’n behoefte op een bevestiging van de buitenwereld en voelen we angst, onzekerheid, verdriet of boosheid als we dat niet krijgen? Waarom hebben we geen zelfvertrouwen of hebben we moeite om op ons zelf terug te vallen? Waarom geven we andere graag de schuld van onze problemen? Maar welk knopje wordt er nou werkelijk bij jou zelf ingedrukt als je re-ageert? Re-ageren komt altijd voort uit een blokkade.


Sterker nog, we gaan vaak of nog meer ons best doen of ons nog meer terug trekken, We creëren vaak (als kind) onbewust een overlevingsstrategie om er te mogen zijn en je staande te houden in deze wereld. En dat is heel menselijk, je bent niet gek of ziek, maar het is vaak onwetendheid omdat we vrijwel nergens leren om om te gaan met verlies en emoties. De onverwerkte emoties worden zodanig in ons lichaam opgeslagen.


De consequentie is doordat je niet leeft en handelt vanuit de verbinding met jezelf, je vaak nog harder gaat werken of andere strategieën ontwikkeld om gehoord of gezien te worden. Als je niet vanuit jezelf leeft kost het enorm veel energie om dit, vaak jarenlang, staande te houden. Totdat je lichaam het genoeg vindt en op de nood knop drukt. Lang leve de burn-out! Tot hier en niet verder…tenminste niet op de oude weg.Want het wordt nu tijd dat je goed voor jezelf gaat zorgen, je gaat voelen en naar jezelf gaat luisteren en handelen.


De andere groep die naar mijn praktijk komen zijn mensen met fysieke klachten en daarbij is het accepteren dat je niet meer kan wat je daarvoor wel kon een belangrijk thema, En een groep
mensen die wel in verbinding zijn met zichzelf maar moeite hebben met (onverwerkte)(onbewuste) trauma’s en mensen die deze training doen voor hun algemene ontwikkeling en welzijn.


Met Mindfulness gaan we 8 weken oefenen om zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn. Zodat we bewust worden dat dit het enige echte moment is die we hebben om iets bewust te ervaren of
bewust een keuze te maken. Het is voor veel cursisten al erg fijn dat er überhaupt een keuze is. Vooral op het moment dat je opmerkt dat er een knopje bij jezelf wordt ingedrukt die jou uit je kracht kan halen.

Hoe fijn is het dan dat je kan kiezen, ga je als vanouds re-ageren en zal je altijd dat ervaren wat je altijd al hebt ervaren of geef je jezelf de ruimte geeft om het eens op een andere manier kunt proberen en het op een andere manier te ervaren.

Oftewel we gaan oefenen om steeds meer te doen wat echt bij jou past, wat jij echt (niet) mooi, fijn of lekker vindt. Wie ben ik en wie wil ik zijn, En ja dat is eng, vrijwel elke deelnemer geeft aan
dat ze moeite hebben om op zichzelf terug te vallen, kwetsbaar te zijn en contact te maken met (onverwerkte) emoties en vooral het oude los te laten, iets waar ze al jaren op terug konden
vallen, hoe pijn het ook voelt, het is wel vertrouwd.

Maar ik weet inmiddels ook dat het uiteindelijk minder eng is als ze eenmaal de brug over zijn gelopen en weer langzaam contact maken met dit deel. Pas dan zie ik mensen openbloeien en vanuit een gezond, krachtig deel in het leven staan. Weliswaar met vallen en opstaan, want het is vaak een herbeleving van de pubertijd, waarin we ons IK opnieuw gaan leren vormgeven.


Waarom Mindfulness 3.0
Om te voorkomen dat ook Mindfulness geen trucje wordt die je kan toepassen als je iets onprettigs ervaart. En je eigenlijk het onprettige gevoel wilt weg drukken, heb ik andere (geen Mindfulness) oefeningen toegevoegd aan het programma waarvan ik inmiddels weet dat dit een enorme mooie aanvulling is op de standaard Mindfulness training, Om op deze manier en meer inzicht te krijgen hoe bepaald gedrag en overleving is ontstaan. Met andere woorden we gaan ons er niet vanaf bewegen, maar er naar toe. Soms moet je de rauwe pijn van het leven in de ogen kijken, om te weten wat je mag accepteren en soms te vergeven.

Daardoor is er een gelegenheid om echt te helen en oude pijn en verdriet los te laten en nu te leven vanuit wie je echt bent.

Deze Mindfulness training is geschikt voor iedereen die met bovenstaande uitgedaagd wordt en hier meer inzicht in wilt. De training vraagt commitment, want je mag elke dag 3 kwartier oefenen, zodat je zo snel mogelijk je opmerkzaamheid en waarom je doet zoals je doet traint. De training kan in een klein groepje gedaan worden of individueel.

In alle gevallen is vertrouwen en mildheid een belangrijk gegeven tijdens de training, zodat een ieder zich veilig voelt. Mindfulness is geen gespreks-, ontspannings- of therapiegroep.

Mindfulness is geen plaatsvervanger als u onder behandeling staat bij een arts, hulpverlener, psycholoog of psychiater.

De Roosentuin adviseert ten alle tijden contact te houden met uw (huis)arts en of hulpverlener met betrekking tot uw behandeling en medicatie.  Vraag een kosteloos intake gesprek aan om te bespreken wat Mindfulness voor u kan betekenen. Ik leg graag bovenstaande nogmaals voor u uit en wat het voor u specifieke situatie kan betekenen.

Omdat je ook persoonlijke en vertrouwelijke informatie met elkaar deelt vind ik het belangrijk dat er een klik is tussen trainer en deelnemer. Kom daarom langs, de koffie en thee staan klaar en geef uzelf de mogelijkheid om te voelen wat het voor u kan betekenen. Het kost alleen wat tijd en lef.

Veel mensen kijken op tegen de kosten van deze mooie training, maar uiteindelijk zijn ze erg “blij” dat ze het toch gedaan hebben. Mindfulness kan een investering voor het leven zijn!

Warme groet,


Robert de Groodt
Mindfulness Practitioner ( De Roosentuin )